“Wij werken – bij toeval – al aardgasloos, mooi toch”

Projects

MARJOLIJN DEKKER

 “Ik kreeg van mijn ouders mee dat je zelf je steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Dat is niet bijzonder, dat doe je gewoon. Ik doe bijna alles op de fiets, scheid ons afval, gebruik geen droogkappen in de zaak en hang alle gewassen handdoeken netjes op. Het minste wat je kunt doen, vind ik.” Marjolijn Dekker is eigenaresse van Eigen Stijl, een kapsalon aan de Langeweg. “Eigenlijk is het meer dan dat. Het is een concept store met accessoires, kleding en er zit ook nog een nagelsalon in van Liesbeth. Gezellig hè.” 

 

Tussen Koninginnelaan en Mercatorplein 

Sinds vorig jaar zomer heeft Marjolijn haar intrek genomen aan de Langeweg. “We zijn erg blij met onze plek en vinden het ontzettend leuk, zo tussen de Koninginnelaan en het Mercatorplein. We vinden het belangrijk dat het een vrolijke, kleurrijke uitstraling heeft waar buurtbewoners gemakkelijk binnenlopen.” Marjolijn zit met haar zaak precies op de rand van het ‘warmtenetgebied’. Al is overstappen op het warmtenet voor haar niet aan de orde… 

Al van het aardgas af 

“Bij toeval zijn wij al van het aardgas afgekoppeld. Ons gebouw is verdeeld in drie afzonderlijke ruimtes. Op de plek die wij huren verbruiken we geen gas en dat bevalt prima. We hebben een airco die koelt en verwarmt. Ook hebben we inmiddels een elektrische verwarming in het toilet. 

Ik zou het thuis ook wel willen 

Het was wel even wennen in het begin. Je wilt natuurlijk zo zuinig mogelijk werken en dan zetten we de airco helemaal uit. Dan was het op winterochtenden bijna niet warm te krijgen. Onze klanten hebben daarom een keer met een dekentje over hun knieën gezeten; vonden ze gezellig hoor. Dat was natuurlijk een uitzondering. We hebben het inmiddels door. Blijkbaar is het verstandiger om ‘m op een lagere temperatuur te laten staan zodat het minder vermogen en dus energie kost om de boel weer op te warmen. Zo leer je altijd weer bij. Ik zou trouwens thuis ook wel aardgasloos willen zijn. Maar dat zit er helaas nog niet in in onze wijk”. 

Kansen voor verduurzaming 

“We zijn natuurlijk all electric maar ik zie zeker nog kansen om verder te verduurzamen. We zouden nog beter kunnen isoleren bijvoorbeeld. Omdat we huren, zien we die kansen wel maar doen we niet alles zelf. We overleggen de mogelijkheden met de eigenaresse van het pand en uiteindelijk neemt zij de beslissingen. Zo komen we er samen zeker wel”.