“We vinden het belangrijk dat we de aarde zo min mogelijk belasten”

Projects

Ze leerden elkaar kennen in Italië. Een echte vakantieliefde die overging in een gelukkige samenwoning die al ruim 45 jaar duurt. Riccardo en Yvonne wonen met veel plezier in Kerschoten aan de Archimedesstraat samen met hun katten. Ook het huis was liefde op het eerste gezicht. Yvonne: “Ja, bij Riccardo zeker. Ik moest er nog even over nadenken. Maar na een aantal andere huizen bezocht te hebben, wisten we het zeker. Hier willen we wonen.” Inmiddels woont het stel bijna 30 jaar in hun jaren ’30 woning. En vanaf dat moment heeft verduurzaming van de woning altijd hun aandacht gehad. “We vinden het ontzettend belangrijk dat we ons inzetten om onze aarde zo min mogelijk te belasten.”

Huis met historie

“Ons huis kent een mooie geschiedenis. Onze buurman was de timmerman die het huis heeft gebouwd. Hij wist ons mooie verhalen te vertellen over de houten constructies en de bouw. Het is een heel degelijk huis en dat vonden we ook belangrijk. Geen Hornbach-klushuis, maar het echte ambacht. We vinden het ook fijn om dichtbij het Loo te wonen en wandelen er graag naar toe. Ooit reed hier een auto voor en daar stapte een familie uit die even bij ons huis wilde kijken. Daar hadden ze herinneringen aan. Bleek dat hier eerder een chauffeur van koningin Wilhelmina heeft gewoond. Dat is toch bijzonder!”

Verduurzaming voor de wereld

“Onze wens om de wereld zo goed mogelijk achter te laten is groot. We vinden dat belangrijk. Daarom heeft verduurzaming altijd onze aandacht gehad. We hebben dubbelglas laten zetten, radiatorfolie, zonnepanelen op het dak en de boel laten isoleren. Een mooie tip is het plaatsen van radiator ventilatoren, waardoor het sneller warm wordt en we tegelijkertijd besparen. Ook gebruiken we de houtkachel, maar alleen als het van het RIVM mag. We hebben het goed bijgehouden: we zijn van een verbruik van 1200 kuub gas per jaar naar 800 kuub gegaan. Dat is een mooie besparing, toch? We fietsen daarnaast veel en korte stukjes doen we op de fiets of lopend. Een klein stukje autorijden is namelijk juist belastend voor het milieu, omdat de verbranding niet optimaal is.”

Warmtenet

“We zien de komst van het warmtenet echt als een kans. Zoals we het nu zien, lijken er alleen maar voordelen te zijn. De energie die vrijkomt bij de waterzuiveringsinstallatie wordt hergebruikt. De minste belasting voor het milieu dus. Beter kan het toch niet? Uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af, dus er moet een oplossing komen en wij denken dat het warmtenet de beste oplossing is voor dit moment. En nee, wij hebben geen aandelen hoor, haha.”

Afhankelijk

“Je hoort wel veel dat buurtbewoners niet afhankelijk willen zijn van één aanbieder en daarom een eigen warmtepomp willen aanschaffen. Misschien wordt daar iets te positief over gedacht. We hebben een onafhankelijk onderzoek laten doen en als wij een warmtepomp willen plaatsen zijn we ongeveer 40 duizend euro kwijt aan extra woningaanpassingen die nodig zijn. En daar komen natuurlijk je onderhoudskosten bij. Als we ons laten aansluiten op het warmtenet dan is ons huis al geschikt en komt het onderhoud voor rekening van de aanbieder. Dus ook als we het los zien van het milieuvraagstuk denken we dat het warmtenet financieel gunstiger is. Denk ook aan de verkoopbaarheid van je woning. We hopen wel dat er wat meer aandacht komt voor mensen met een smalle beurs.

De toekomst

“Voor ons en onze toekomstplannen is het belangrijk of het warmtenet er komt of niet. We genieten van ons pensioen en zien grote verbouwingen om over te gaan op een warmtepomp niet zo zitten. Tegelijkertijd willen we wel bijdragen aan een betere wereld. Met een aansluiting op het warmtenet hebben we een toekomstbestendig huis en dat zouden we om alle redenen die we net genoemd hebben, erg fijn vinden.”

Tenslotte

“We vinden het belangrijk dat de gemeente/KEN de bewoners frequent en duidelijk blijft informeren en adviseren via de nieuwsbrief en eventueel andere kanalen. Bijvoorbeeld over wat de mogelijkheden zijn als nu je cv-ketel het begeeft en vervangen moet worden.”