Als je ons de afgelopen jaren gevolgd hebt, dan weet je dat we in Kerschoten gaan verduurzamen, want uiteindelijk stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas. We gaan dan iets anders gebruiken om woningen te verwarmen en te koken. Voor Kerschoten is een warmtenet het beste alternatief.
Wij zijn een tijdje stil geweest rondom het warmtenet. Maar ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt. Er gebeurt veel tegelijk: zowel landelijk als in onze eigen stad. Graag nemen wij je mee in de stand van zaken. Eind 2023 hebben de samenwerkingspartners een principebesluit genomen: het warmtenet komt er, als we aan alle voorwaarden kunnen voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn: toekenning van de SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energie) én een grote stroomaansluiting voor de warmtecentrale.
SDE++ Subsidie
Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we eind dit jaar nog geen definitief besluit nemen. Daarover heb je ook kunnen lezen in De Stentor (bericht op 16 juli). Dat komt omdat we de SDE++ subsidie pas later kunnen aanvragen door wijzigingen in het aanvraagproces bij de rijksoverheid. Hiervoor zullen we dus nog even geduld moeten hebben.
Stroom een stap dichterbij
Er is ook goed nieuws. Lang is het spannend geweest of wij wel op tijd een stroomaansluiting kunnen krijgen. Landelijk is er een tekort aan stroom (‘netcongestie’), ook in Apeldoorn. Karlijn Wisse, directeur Linthorst Energy: “Voor Kerschoten hebben we sinds kort de toezegging van netbeheerder Liander dat we de stroom voor het transport op tijd beschikbaar hebben. Dit is de stroom die we altijd nodig hebben om de pompen te kunnen laten draaien. Hiermee brengen we de warmte naar de huizen.
Daarnaast hebben we nog extra stroom nodig voor het opwekken van warmte. Dankzij de warmtebuffer die er komt, kunnen we warmte opslaan en hebben we deze stroom dus niet altijd nodig. Voor dit flexibele deel zijn we nog in gesprek met Liander. We hebben alle vertrouwen dat we ook hier goede afspraken over kunnen maken. We zijn erg blij met deze grote stap vooruit!”
Meer goed nieuws: vergunning is verleend
Daarnaast kunnen we melden dat de vergunning is verleend voor de bouw van de warmtecentrale en de buffer op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ook daar zijn we erg blij mee, omdat we die ook nodig hebben voor de aanvraag van de SDE++ subsidie. De vergunning voor de aanleg van het warmtenet (het leidingengedeelte met de tussenstations) moet nog worden aangevraagd.
Hoe nu verder?
Door al deze ontwikkelingen kunnen we het definitief investeringsbesluit een paar maanden later nemen: in het voorjaar van 2025. Het kan betekenen dat ook de aanleg later start, maar dat weten we nu nog niet. We starten met de aanleg als 70% van alle bewoners ja zegt tegen deelname aan het warmtenet. Alle ontwikkelingen hangen nauw met elkaar samen en sommige daarvan kunnen het proces ook weer versnellen.
Landelijke aandacht gaat ons helpen
We hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat Kerschoten straks een warmtenet krijgt. Er is in de landelijke politiek en in de media veel aandacht voor het belang van publieke warmtenetten, omdat daardoor de overstap van aardgas naar duurzame warmte voor veel mensen mogelijk wordt. Van de kritische geluiden kunnen we leren en de positieve berichten geven ons project een duwtje in de rug. Ze maken voor inwoners de overstap naar duurzame warmte haalbaar en betaalbaar. Die aandacht gaat ons in Kerschoten helpen.
Vragen? Laat het ons weten
We gaan stap voor stap door met de voorbereidingen voor het warmtenet. En dat betekent dus soms (veel) geduld hebben. Heb je vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Stuur dan een mail naar info@kerschotenenergieneutraal.nl