Pim Boom

Projects

Naast het huis aan de Curiestraat staat al maandenlang een grote container, maar de steiger is intussen verdwenen. Ik ben te gast bij Pim Boom. Hij woont in  een zogenaamde appèlwoning. Deze woningen zijn erg ruim, met een zolderverdieping op stahoogte. Ze zijn gebouwd eind jaren zestig en worden door de gemeente beschouwd als bijzonder waardevol  onderdeel van de wijk Kerschoten.

Pim, hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Mijn ouders huurden in de jaren zestig een verdieping in een woning in de Parken en daar heb ik mijn eerste levensjaren doorgebracht. Mijn vader was landschapsarchitect bij de gemeente. Toen in 1966 de appèlwoningen werden gebouwd, waren mijn ouders zo blij de tochtige verdieping in te kunnen ruilen voor een comfortabel huis.

Ik ben dus in deze woning opgegroeid en ben hier in Apeldoorn naar school gegaan: de MTS.

Op een gegeven moment ben ik voor mijn werk naar Amsterdam verhuisd en daar heb ik ruim 20 jaar met plezier gewerkt en  gewoond.

Toen het bedrijf waar ik werkte een afdeling verplaatste naar Apeldoorn, ben ik meeverhuisd en bij mijn moeder gaan  logeren.  Helaas liep door de crisis het werk terug, volgde een overname en uiteindelijk werd onze Apeldoornse vestiging gesloten en hebben we afscheid van elkaar genomen. 

En die verbouwing, je pakt het grondig aan nietwaar?

Wij hadden al lang de wens om het huis te verbouwen en aan te passen aan de moderne tijd. Maar  wonend in het huis, en met een fulltime baan, zagen wij een dergelijke verbouwing niet zitten. We zagen enorm op tegen al het stof en de rompslomp.

Nu ik hier alleen woon en veel tijd heb, was het moment aangebroken om het grondig aan te pakken. Het huis is het waard om aan te passen aan de moderne tijd. Ik wil het beneden rolstoel toegankelijk maken, op elke verdieping komt een toilet en op de zolderverdieping komt een extra keukenblokje  en een kleine douche.  Als ik het huis eventueel ga verkopen in de toekomst, kunnen daar  tieners bijvoorbeeld hun eigen stekje krijgen. Of de zolderverdieping kan verhuurd worden.

Het hele huis is gestript, tot op de kale muur. Een enorme klus. Ik ben begonnen in november 2017 en hoopte het begin mei  zo’n beetje klaar te hebben. Dat is helaas niet gelukt. Het is echt veel werk en ik doe alles zelf, met een maat van me die er verstand van heeft. Ik hoop nu dat uiterlijk eind mei alles in grote lijnen klaar is. Tot die tijd kampeer ik nog een beetje in mijn eigen huis.

En wil je echt van het gas af?

Ja, dat was wel mijn bedoeling. Ik heb gekeken naar verwarming met een warmtepomp, maar dat is in mijn huidige woonsituatie – gezien de investering en terug verdientijd – niet rendabel. Ik heb nu een nieuwe, zuinige cv-ketel gekocht. Over 15 jaar is er vast weer een nieuwe, betaalbare techniek en dan gaat hij er zeker uit!

Isoleren is je grootste besparing. Ik ga het dak nog verder isoleren. Een deel van het dak was al eerder gedaan, en ik voelde echt het temperatuurverschil op die plek met het gedeelte dat niet geïsoleerd was. En ik heb op veel plaatsen de kozijnen en ruiten vervangen. Veder ga ik over op inductie koken. Radiatoren op de verdiepingen blijven bestaan, echter nu met in de vloer verwerkte aanvoerleidingen en thermostraatkranen. Op de hele benedenverdieping komt vloerverwarming, lekker comfortabel. 

Wat vind je van KEN? 

Ik ben  zeker een voorstander van verduurzaming, maar het is niet zo gemakkelijk te realiseren. Honderd procent van het gas af, dat gaat nu nog niet. 

Gas uit Rusland halen? Als we iets níet moeten doen, dan is het dat! We moeten niet afhankelijk worden. Gezien de situatie in Groningen moeten we wel  íets. Wie weet komen er nog nieuwe vindingen.  Een warmtenet zoals in de plannen van KEN staat, daar ben ik geen voorstander van. Dan maken we ons afhankelijk van 1 partij. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de warmtebron (bij de rioolslobzuivering red.) verdwijnt? En waarom zouden we ons huis niet kunnen verwarmen met een inductie-cv toestel  (net zoals koken)? En wat te denken  van kernfusie? En windmolens leveren ook een bijdrage,  maar zijn erg ontsierend. Ik kan me wel voorstellen dat ze op zee worden geplaatst.

Liefste wil ik met mijn huis ook onafhankelijk worden. Ik heb nu 12 zonnepanelen op het dak laten leggen en zou die willen combineren met een accu. Ook dat is nu nog te duur. De zonnepanelen liggen er nu 6 weken op en volgens mijn energiebedrijf krijg ik nu al
€ 38,- terug. En dan heb ik ook nog eens een lagere elektra rekening, want een deel van de opgewekte stroom gebruik  ik natuurlijk zelf overdag meteen. Het is nu een sport geworden, ik houd het goed bij. Dus met die zonnepanelen ben ik reuze blij.