Monique Sietsma

Projects

Monique woont met haar jongste dochter alweer zeveneneenhalf jaar in een appartement aan de Copernicusstraat. Ik vraag haar of ze bewust gekozen heeft voor een woning in deze wijk.

Jazeker, ik wilde graag in deze wijk wonen. Ik woonde hiervoor met mijn toenmalige man in Beemte Broekland. Na onze scheiding ben ik op zoek gegaan naar andere woonruimte. Ik ben erg blij dat het gelukt is in Kerschoten te gaan wonen. Het dorpse karakter van deze wijk bevalt me goed en ik voel me hier veilig op straat.
Soms is er wel wat overlast van een dove benedenbuurman die dan de televisie erg hard zet. Maar dat hoort er nu eenmaal bij als je in een flat woont.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik heb twee dochters, waarvan de oudste op zichzelf woont. De jongste woont bij mij, en is vierdejaars HBO student. Ikzelf werk in de zorg, op het laboratorium van het Gelre Ziekenhuis. Ik kom overdag met heel veel mensen in aanraking. Ik merk dat mensen snel boos worden: vanwege het nieuwe afsprakensysteem of omdat ze vanwege corona een mondkapje op moeten. Wij krijgen die boosheid over ons heen; tegen de doktoren  durven de mensen niet te zeggen. Het werk kost daardoor best veel energie en dan vind ik het heerlijk om thuis te zijn en wat te lezen of te haken.  Ik kom daardoor echt weer tot rust. Ik haak dekens, kleedjes en kussens, maar ook knuffels. Die geef ik weg aan de kinderen die geprikt moeten worden.

Je flat wordt gerenoveerd, wat gaat de woningbouw doen?

We krijgen een nieuwe keuken, die voorbereid is op elektrisch koken. Het asbest wordt verwijderd. Ik krijg gelukkig ook een nieuwe badkamer en toilet, aangezien die nog niet gedaan waren de vorige keer. Alle woningen krijgen nieuwe kozijnen en triple glas. De borstweringen worden geïsoleerd en vernieuwd. Het wordt erg mooi. Kijk maar naar de modelwoning hier op de hoek.

Een energieneutrale wijk?

Ik hoop dat we dat gaan bereiken. Ik denk wel dat het langer gaat duren, vanwege corona. Het warmtenet lijkt me een goed plan. Het is echter wel opvallend dat de duurzame warmte niet genoeg is en er bijgestookt moet worden met aardgas*. De tegenstanders hebben daar wel een punt. Onze wijk heeft het geluk dat de waterzuivering om de hoek ligt en we daardoor duurzame warmte binnen ons bereik hebben. Hoe gaan andere wijken dat doen?
Ik merk wel, dat het thema niet echt speelt, zeker niet onder huurders. Belangrijkste is, dat je huis warm is en het niet te veel geld kost.

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?

Ik scheid al mijn afval, al jarenlang. Hoewel we in de flats jammer genoeg ons groenafval niet kwijt kunnen. Het liefste doe ik alles op de fiets, ook  naar mijn werk in het Gelre Ziekenhuis. En ik ben overgestapt naar een groene energieleverancier. Tenminste.. ik hoop dat ze zo groen zijn als ze beloven.

Waarom heb je je aangemeld voor de werkgroep warmte?

Lachend: ik heb me niet aangemeld hoor. Ik zat in de bewonerscommissie die de renovatie begeleidt en waarschijnlijk heeft de Woonmensen me daarom gevraagd. Omdat ik het belangrijk vind om duurzaam te leven, heb ik ‘ja’ gezegd. Wij zijn de eerste generatie die zich bewust is van klimaatverandering en ook meteen de laatste generatie die wat kan veranderen. Daar wil ik aan meewerken.
Als je ziet hoeveel luxe er is tegenwoordig: toen ik klein was, kregen we op zaterdag een bakje chips en keken we gezamenlijk naar Andre van Duin op de televisie. De boodschappen deed je bij de bakker, de slager en de groenteboer en daar kreeg je alles in een papieren zakje. Op de manier waarop wij nu leven, raakt alles op en is er straks niets meer voor onze kleinkinderen. Nu zit alles in plastic, dat hebben we in één generatie voor elkaar gekregen. De generaties na ons hebben straks niet meer de luxe die wij nu hebben. Ik verlang wel terug naar dat simpele leven van vroeger. Niet dat toen alles beter was, maar die eenvoud en saamhorigheid spreekt mij wel aan.

Ik weet niet veel van energie en techniek, en voelde me daarom in het begin niet zo thuis in de werkgroep. Nu heb ik in de gaten dat het juist een voordeel is dat ik er weinig van weet: de mensen in de wijk weten namelijk in het algemeen ook niet zo veel ervan. Het is belangrijk om deze ingewikkelde dingen zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk uit te leggen. En ik vind het leuk om te leren, dus intussen weet ik al heel wat meer.

En hoe de wereld er in 2030 of 2040 uitziet? Dat weten we niet. In een half jaar corona is de wereld totaal veranderd. Wie weet is de eenvoud van het leven die mij aanspreekt dan wel realiteit geworden.

*Noot van de redactie: het aardgas is de eerste jaren nog nodig voor de piekmomenten en als back up. De bedoeling is, dat dit aardgas rond 2040 vervangen zal zijn door een duurzame warmtebron.