Martijn van Kampen

Projects

Martijn van Kampen, bouwprojectmanager bij de gemeente Apeldoorn is verantwoordelijk voor de verbouwing van de gymzalen in de gemeente deze zomer. De gemeente heeft een ambitie om energieneutraal te worden en wil met zijn eigen gebouwen het goede voorbeeld geven. Daarom worden deze zomer een twintigtal gymzalen flink gerenoveerd. Ook de gymzaal aan de Buys Ballotstraat is onder handen genomen.

Martijn, wat doe je precies bij de gemeente?

Ik werk al 12 jaar als projectmanager voor allerlei verschillende bouwprojecten binnen de gemeente. Dat is juist het leuke aan deze baan: het ene moment ben je bezig met gymzalen, zoals nu. Andere momenten heb je een brandweerkazerne of een wijkcentrum onder handen of mag je een nieuwe school bouwen. Het is allemaal maatschappelijk vastgoed. De functie van het gebouw is bepalend, ook dat maakt het boeiend.

Wat is er gedaan aan deze gymzaal, hij is nu vrijwel energieneutraal?

Wat bijzonder is, is dat de gymzaal voortaan helemaal elektrisch verwarmd zal gaan worden. In de kleedruimtes zijn stralingsplafonds geplaatst. Je moet je voorstellen dat de radiator als het ware in het plafond is verwerkt, dus de buizen van de radiator lopen door het plafond. Dit werkt met een lage temperatuur, ongeveer 40 graden. De warmte komt van een warmtepomp, en uiteraard van zonnepanelen. Er liggen 35 zonnepanelen op het dak. Dit zorgt voor voldoende stroom (op jaarbasis) voor het overgrote deel aan energie dat de gymzaal verbruikt.

We hebben alle verlichting vervangen door led-verlichting die afhankelijk van de hoeveelheid daglicht harder of zachter brandt. Door bewegingsmelders te plaatsen wordt ook voorkomen dat het licht brandt als er niemand aanwezig is.

De grote buffervaten (aangesloten op de zonnepanelen uiteraard) zorgen voor voldoende warm douchewater.

En ik zie veel graafwerk buiten?

Ja, er worden twee zogenaamde wadi’s aangelegd. Het regenwater dat op het dak valt, wordt niet langer via de regenpijp afgevoerd naar het riool, maar stroomt in deze wadi’s. Doordat de buien steeds heviger worden, kan het riool het water niet meer aan en kiezen we ervoor het regenwater in de grond weg te laten zakken.

Een energieneutraal Apeldoorn wat vind je daarvan?

Ik vind dat een prachtige ambitie. Ik ben ook blij dat er nu budget en concrete plannen gekoppeld worden aan deze ambitie. Het wordt nu minder abstract; het is tastbaarder en meer zichtbaar in de realiteit. Deze gymzaal is daar een voorbeeld van.

En waar woon je zelf?

Ik woon al mijn hele leven in Apeldoorn, ik ben geboren in Ugchelen en woon nu alweer dertien jaar in het Woudhuis. Ik ben thuis niet zo bezig met verbouwen, alleen als het echt moet. Ik leef me liever uit op bouwprojecten op mijn werk.

En energiebesparen in je eigen woning , of zonnepanelen?

Eerlijk is eerlijk, ik zou thuis best wat meer kunnen doen. Mijn huis is natuurlijk goed geïsoleerd en ik heb veel ledlampen hangen. Ook maak ik mijn kinderen attent op verspilling en ben ik daar alert op. Maar structureel een rondje lopen door het huis om alle nog overgebleven gloeilampen te vervangen – dat zou geen kwaad kunnen.

Ook heb ik nog steeds geen zonnepanelen liggen. Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen. Het is een goede investering, terwijl ik vanuit mijn werk natuurlijk prima weet waar ik op zou moeten letten en waar de kansen liggen voor mijn eigen woning. Ik zou er eigenlijk eens een keer mijn tanden in moeten zetten en er echt ermee aan de slag gaan. Zie daar mijn uitdaging!