Koos Schreuder

Projects

Koos Schreuder spreken we naar aanleiding van zijn mail aan de gemeente Apeldoorn: hij is faliekant tegen de komst van een warmtenet  in  onze  wijk  en  is  niet  van plan zijn woning  aan te sluiten. Koos woont al 22 jaar in de wijk. Ik vraag hem eerst hoe hij hier beland is.

Ik ben in 1984 getrouwd met mijn vrouw Annelies en woonde in een dure huurwoning aan de Fauststraat. Wij zijn samen naar de Klompstraat verhuisd en hebben daar zelf een woning laten bouwen. We woonden daar erg fijn met onze twee (toen kleine) kinderen. Mijn oom en tante hadden een kleine drukkerij aan de Reeënlaan en vroegen of ik die niet wilde overnemen. Mijn tante is Jenny Eleveld-Withaar, zij was kunstenares en had daar een kleine galerie en haar atelier.  Uiteindelijk hebben we ‘ja’ gezegd en van woning geruild: in 1998 zijn wij bij de drukkerij (Elwipress) aan de Reeënlaan gaan wonen en zij in ons huis aan de Klompstraat. 

Wat voor een drukkerij is Elwipress?

We drukken in wezen alles: brochures, folders, visitekaartjes, clubblaadjes. Tegenwoordig is vrijwel alles digitaal en wordt het door ons digitaal geprint. De drukpers gebruiken we bijna niet meer. We leveren snel en goedkoop, én met een goede kwaliteit. Vanwege de corona zijn nu een aantal vaste klanten weggevallen, waardoor er 10 tot 15 % minder omzet is. Vooral uit de evenementensector.

Heb je veel veranderd aan je huis?

We wonen aan de voorzijde, en erachter zit onze drukkerij. Van het woonhuis hebben we de kap ‘opgetild’ als het ware (de middennok omhoog gebracht) waardoor er meer sta-ruimte op de bovenverdieping is gekomen en daar een derde woonverdieping is ontstaan. We hebben het asbest dakbeschot verwijderd, extra goede isolatie aangebracht en nieuwe dakpannen. Overal in huis is dubbel glas gekomen en aan de voorgevel zit HR++ glas. Dat is vanuit de gemeente aangelegd, omdat we met de voorzijde van de woning aan de ringweg zitten en daardoor erg veel geluidsoverlast hadden. Alle woningen hier in de straat zijn aan de voorgevel van goed glas voorzien om die reden.

Hoe stook je je huis warm?

We hebben een moderne HR-ketel, maar we stoken veel onze houtkachel. In het bedrijfspand heb ik een pelletkachel gehad, omdat ik van de gaskachel af wilde daar. Op pelletkachels was subsidie, dus dat leek me een goede oplossing. Maar ondanks 100 zakken met pellets werd het er niet warm! Nu doen we het weer ouderwets met een gaskachel en heb ik de pelletkachel weer de deur uit gedaan.  In onze houtkachel in huis stoken we gewoon stammetjes en blokken hout.

En verdere verduurzaming?

Ik ben niet zo met duurzaamheid bezig, ik ben geen milieufreak. Waarom zou ik me druk maken over dat kleine beetje dat wij kunnen bijdragen? De grote bedrijven betalen veel minder voor hun energie en verbruiken veel  meer dan wij met onze woningen. Ik heb wel alle verlichting vervangen door led-verlichting en ben nog aan het kijken naar zonnepanelen. Het geld op de bank levert nu niets op en zonnepanelen geven een goed rendement. De eerste offertes zijn al binnen.

Aardgasvrij, waarom ben je er tegen?

Omdat het energieverbuik van woningen maar een erg klein onderdeel van het totaal is. Ik wil blijven koken op gas. Ik wil niet gedwongen worden om te veranderen en wil mijn vrijheid behouden. Bovendien zijn wij in Nederland al erg duurzaam met gas. De overheid heeft veel inkomsten (gehad) uit het aardgas. Ik weet zeker dat de overheid andere belastingen gaat heffen om die inkomsten op een andere manier toch te verkrijgen: andere belastingen zullen omhoog gaan om dat gat te dichten. 

En een warmtenet?

Ik heb ervaring  met blokverwarming vanuit de Fauststraat, toen ik daar woonde. Dat was slecht te regelen en erg duur. Wij wonen hier straks aan het einde van de pijpen: wie garandeert me dat het hier ook nog warm wordt?
Er is nu 7 miljoen subsidie verleend, maar wat zijn de werkelijke kosten? Het is nog nooit aangetoond dat het haalbaar is en een verdienmodel oplevert. Het kan niet kostendekkend, dus het gaat vast en zeker duurder worden. Daarom heb er nu geen vertrouwen in.

Daarnaast weten wij ook nog niet hoe lang we hier willen blijven wonen. We overwegen om met onze zoon in het buitengebied  te gaan wonen en de zaak hier over enige jaren te verkopen. Dus een aardgasvrije wijk zal ik hier waarschijnlijk niet meer meemaken.