Karel Kraal

Projects

Op deze regenachtige en donkere herfstmiddag loop ik naar binnen bij Karel Kraal, in het Hoefijzer aan de Buys Ballotstraat. Hij woont alweer ruim 10 jaar in deze woongemeenschap. 

Iedereen heeft hier zijn eigen huis, maar je doet wel dingen met elkaar: drie keer in de week kun je gezamenlijk koffie drinken als je dat wilt en één keer in de maand eten we samen. Dan kook ik voor de hele groep. We hebben een gezamenlijke binnentuin, waar een groepje mensen iedere maandagochtend werkt. Helaas wordt dat groepje steeds kleiner. Dat komt doordat de bewoners ouder zijn geworden. Ik ben met mijn 73 jaar tegenwoordig één van de jongsten! Dat wordt langzamerhand wel een probleem, aangezien mensen van 80 of 90 plus steeds minder kunnen en hier tegenwoordig wel blijven wonen. Dat is lastig voor de ‘jongeren’, die nog wat kunnen: blad opruimen, containers aan de weg zetten, er zijn nog maar een paar mensen die dat kunnen doen. 

Ik woon hier erg fijn: op de hoek, mooi vrij en met een eigen schuurtje erbij. Wat mij aanspreekt hier, is de vrijheid van mijn eigen huisje, én de gezelligheid van de woongroep. Je gaat gewoon je eigen gang, maar we helpen elkaar als er iemand ziek is.

We zoeken nog nieuwe mensen, met name echtparen en mannen. De woongroep is voor mensen vanaf 55 jaar.

Vertel eens wat over jezelf, ben je een echte Apeldoorner?

Nee, ik kom uit Delft. Mijn vader had daar een kaaswinkel. Hij kon geen opvolger vinden en mijn ouders zijn toen naar Apeldoorn verhuisd. Wij kinderen gingen natuurlijk gewoon mee. Ik woon nu alweer 53 jaar in Apeldoorn. Ik ben timmerman in de bouw geweest en nu actief als vrijwilliger. Eerst heb ik ook voor de Woonmensen als vrijwilliger mensen geholpen bij verhuizingen (schilderijtje ophangen, kast in elkaar zetten, dat soort werk). Vrijwilligerswerk doe ik al heel lang. Ik doe tegenwoordig vooral kleine reparaties, in het Kristal en in De Groene Hoven. Ik heb in De Groene Hoven een klussenruimte met allerlei gereedschap. Ik repareer fietsen, doe houtwerk. Ik help de ouderen daar ook met het verstellen van bijvoorbeeld de rollator, batterijen verwisselen, lampje ophangen. Kleine klusjes dus. Ik vind dat erg leuk om te doen. De mensen zijn je zo dankbaar. Ik zal dat altijd blijven doen, ik raad het iedereen aan!

En wat vind je van KEN?

Van KEN merken wij hier weinig. Het zijn huurwoningen, dus dat ligt bij de woningbouw. Hier komen ook geen zonnepanelen, er staan te veel bomen. Ons Huis is nu trouwens wel bezig met onderhoud aan het dak. Er komt isolatie, de lichtkoepels en de dakbedekking worden vernieuwd. De huizen zijn verder niet zo goed geïsoleerd, volgens mij is er geen spouwisolatie. Sommige mensen klagen wel over tocht. Maar ik klaag absoluut niet over de woningbouw hoor: ze komen direct als er iets kapot is.

Let je zelf ook op je energieverbruik?

Ik heb nieuwe lampen gekocht: daglichtlampen, led lampen. Die verbruiken nog maar 4 Watt. En ik zet de kachel als ik wegga terug naar 17 graden. En `s nachts zet ik hem terug naar 16 graden en ik doe op tijd de gordijnen dicht. Het is allemaal je eigen portemonnee hè?