Ineke de Vries

Projects

Deze keer spreek ik Ineke de Vries. Zij woont met haar man in een van de ‘nieuwbouw’ woningen aan de Einsteinlaan. 

Wij woonden in de Maten en zochten een huis dichter bij het centrum. Omdat we geen klussers zijn, wilden we graag een nieuwbouwhuis. Toen deze woningen gebouwd werden in 2009, hebben we deze kans gegrepen.

Het is een mooi ruim huis. We hebben een grote tuin op het zuiden, met uitzicht op de bomen van het Prinsenpark. Het is ook een mooie wandeling door de Parken naar het centrum. En de boodschappen doen we gewoon in de wijk: op het Mercatorplein of aan de Koninginnelaan. Hoewel deze huizen er al ruim tien jaar staan, voelt het nog steeds als nieuwbouw.

Jullie hebben waarschijnlijk niets aangepast in huis, aangezien het een nieuw en goed geïsoleerd huis is. Hebben jullie een lage energierekening?

Het is een huis met energielabel A. Het is goed geïsoleerd en comfortabel. Dus we hebben niets hoeven aanpassen wat dat betreft. Ons energieverbruik ging inderdaad naar beneden toen we verhuisd waren.

We hebben vorig jaar wel zonnepanelen aangeschaft: er liggen nu 6 panelen op het dak. Dat is genoeg voor ons eigen stroomverbruik. Als we in de toekomst meer gaan verbruiken omdat we bijvoorbeeld een elektrische auto willen kopen, dan kunnen we er altijd nog meer zonnepanelen bij leggen. Het dak is groot genoeg!

Ik kijk dagelijks op de app om te zien hoeveel opbrengst de panelen hebben. En in het weekend, als ik niet hoef te werken, dan zet ik ook bijvoorbeeld de wasmachine aan als de zon schijnt. Zo gebruik ik de opgewekte zonnestroom direct!

Wat vind je van aardgasvrij wonen?

Soms vraag ik me af of we niet beter eerst alle woningen heel goed kunnen isoleren. Ik werk voor de gemeente Apeldoorn als projectsecretaris. Zo ben ik ook zijdelings betrokken bij de ontwikkeling van het warmtenet in Kerschoten. Dat is zo’n ingewikkeld project, er moet nog zo enorm veel gebeuren voordat het warmtenet er ligt.

Er komt enorm veel af op de gemeentes die plannen moeten maken voor iedere wijk. Nu is het landelijk geregeld, we zijn verwend: een goed aardgasnet voor iedereen, met overal in Nederland dezelfde condities. Gaan we straks allemaal verschillende, kleine oplossingen vinden per wijk? Dat wordt nog een hele klus. 

Gelukkig zijn er veel woningen ook al aangepakt hier in wijk, dat zie ik ook bij ons in straat. De huurwoningen zijn enkele jaren geleden gerenoveerd en gedeeltelijk geïsoleerd. Dat is belangrijk.

Je bent zelf wel bewust bezig met je energieverbruik, waarom?

Ik doe dat vanwege het klimaat en om de CO2 uitstoot terug te dringen. Milieuproblemen, opwarming, stikstof: we putten de aarde uit, we beschadigen de natuur. Ik probeer om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Ik ben dus bewust bezig met ons energieverbruik en we hebben ook overal ledlampen bijvoorbeeld. Wij eten nauwelijks vlees en we doen (in Apeldoorn) vrijwel alles op de fiets. Als je iets kunt doen om het milieu te sparen, dan doe je dat toch?