Ilja Deelstra

Projects

Ilja Deelstra en haar man Henk wonen al lange tijd in een zogenaamde appèlwoning aan de Professor Einthovenstraat.

Ilja: Deze woning heb ik zonder bezichtiging gekocht. Ik ben namelijk opgegroeid in de woning aan de overkant van de straat. Vanuit dat huis aan de overkant ben ik ook getrouwd. Mijn moeder woont daar nog steeds, nu alleen overigens omdat ze weduwe is geworden. Ik woonde destijds met mijn man Henk elders in Apeldoorn. Dat huis werd echter te klein voor ons gezin met vier kinderen. Dit huis aan de Professor Einthovenstraat kwam toen te koop. We moesten snel beslissen en omdat ik moest werken is Henk alleen gaan kijken. Ik kende de woningen immers vanuit mijn ouderlijk huis.

Je hebt geen spijt gekregen van deze beslissing?

Nee, absoluut niet! We hebben hier altijd met erg veel plezier gewoond. We hebben een vrij uitzicht en de kinderen konden hier lekker buiten spelen. Nu ik ouder geworden ben en intussen ook afgekeurd ben, merk ik wel dat de stoepen hier hoog zijn. Met een rollator is dat lastig. Maar het is fijn hier en iedereen kan logeren! En ik ben nogal een verzamelaar, dus ik ben blij met zo veel ruimte. Verhuizen gaan we dus zeker niet, ook al zijn we nu met ons tweeën. Bovendien is het gezellig voor mijn moeder hiertegenover ons. Ze kan gemakkelijk ‘s avonds even langskomen voor een spelletje. 

Hebben jullie veel aan het gedaan?

Het bleek een enorm uitgewoonde studentenwoning te zijn. Het was opgedeeld in kamertjes, met op meerdere verdiepingen extra sanitair en een keukenblokje. We hebben dus een aantal muurtjes er weer uit gesloopt en veel moeten opknappen. Zelfs nu heeft het huis nog veel kamers. Er zijn maar liefst zeven slaapkamers: drie kleine ‘hokjes’ en vier slaapkamers van normaal formaat. Onze jongste zoon kreeg het kleine kamertje boven de voordeur. Daarvoor moest het bed ingekort worden, want een bed van twee meter lengte paste net niet in de kamer.

We hebben ook de vaste kastenwand in de keuken/woonkamer gesloopt, zodat we vanuit de woonkamer rechtstreeks naar de keuken konden. Het plafond bleek daar echter lager te zijn dan in de woonkamer. Dat hebben we opgelost met een toog.

De cv-ketel stond destijds ook beneden en die hebben we naar de zolderverdieping verplaatst.

En waren jullie toen ook bezig met isoleren en energie besparen?

Nee, dat was niet echt een onderwerp. We hebben wel het enkel glas vervangen, maar dat was vooral vanwege het comfort. Op de eerste verdieping hebben we kunststof kozijnen geplaatst en later op de zolderverdieping ook. De ramen hebben daar inzet-horren: erg fijn dat ook in de zomer de ramen open kunnen staan zonder dat er muggen binnen kunnen komen!

Pas enkele jaren geleden zijn we verder gaan isoleren: de spouw is gedaan, we hebben vloerisolatie en ook het dak is intussen geïsoleerd. De vloer blijft in mijn beleving wel nog steeds erg koud, dus ik draag altijd pantoffels. We hebben trouwens het originele parket uit de jaren zestig nog liggen in de woonkamer. We hebben het een keer laten opschuren en lakken en het ziet er nog mooi uit. 

We moeten dit jaar echt de borstweringen aanpakken: het hout is verrot. We willen de borstweringen van isolatie voorzien en daarna laten opmetselen, zoals al veel mensen hier in de buurt gedaan hebben. We wilden ook graag zonnepanelen, maar die moeten nu nog even wachten. De borstweringen zijn urgent en moeten nu eerst aangepakt worden.

Waarom heb je je aangemeld voor de werkgroep warmte?

Na de informatie-avond van vorig jaar maart zei mijn dochter: mam, is dat niet wat voor jou? Ik was nieuwsgierig en wilde graag meer weten over hoe dat gaat en wat het voor ons betekent, dat warmtenet. Hoe gaat dat straks? Wat moeten we nog doen? Nu ik er meer over weet, ga ik toch anders kijken. Mij valt het op, dat er zo veel negatief nieuws is. Al die negativiteit zorgt ervoor dat mensen niet meer willen. Ik merk dat ook aan mijn moeder, ook zij is negatief nu over het warmtenet.  Zij denkt dat het € 40.000,- gaat kosten en dat wil en kan zij niet betalen. 

Ik kijk er nu anders tegenaan: ik vind het mooi dat we warmte kunnen halen uit het rioolwater. Er is meer mogelijk dan je denkt. En die kosten: dat  weten we nog helemaal niet. Het uitganspunt is dat het voor ons niet duurder zal worden.

Kijk, ik wil geen kernenergie in Nederland, vanwege het radioactieve afval en ook vanwege de risico’s. Denk maar aan Tsjernobyl en Fukushima. Dat moeten we niet doen. Ik ben een voorstander van het warmtenet. Ik heb het uitgeprobeerd en met mijn cv op 70 graden werd het echt wel warm genoeg in huis.