“Ik geloof in samen dingen doen, vooral als het gaat om energie”

Projects

Frank Zandvliet is één van de leden van de werkgroep warmte. Dat is de groep bewoners die meekijkt met belangrijke stappen richting het warmtenet in Kerschoten. Hij woont samen met zijn vrouw in een koophuis uit 2009 en is erg tevreden over  de zonnepanelen op zijn dak. Zijn ideaalbeeld van de wijk is dat de bewoners de handen ineen slaan om uiteindelijk hun eigen energie op te weken. 

De zonnepanelen zijn met een groep buren tegelijk aangeschaft. Met een groep van 49 huiseigenaren is een inkooporganisatie opgebouwd. Daar is een actieve appgroep uit ontstaan. Frank: “Het heeft me verbaasd hoe leuk het is, die zonnepanelen. Niet alleen wat het opbrengt, ook maar het onderlinge contact met elkaar. Dat je ergens aan bijdraagt, dat is ook fijn.” Hij heeft jaren als salesmanager gewerkt en is zich nu aan het omscholen naar energieadviseur. “Super interessant. En handig om voor de wijk in te zetten.”

Meedenken in werkgroep

Frank zit nu ruim 2 jaar in de werkgroep warmte. “Wat we zoal doen? We vergaderen maandelijks, de gemeente houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen. Twee mensen van ons hebben meegekeken bij de selectie van de warmteleverancier. We hebben ook aangegeven wat we belangrijk vinden dat er bij de 50 woningonderzoeken wordt meegenomen.” 

Eerst kritisch, nu positiever

Er moet veel gebeuren voordat er een warmtenet is. Dat is hem steeds duidelijker geworden. Frank: “Het duurt lang maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Ik vind dat ze dat professioneel doen. Eerst was ik nogal kritisch, maar ik ben steeds positiever geworden over de aanpak. De insteek is geworden: ‘we moeten het beste doen voor de inwoners’ in plaats van ‘iedereen moet aan het warmtenet’.”

Nog geen keuze gemaakt

En, gaat Frank zelf over op het warmtenet of gaat hij voor de warmtepomp? “Ik zit middenin het keuzeproces. We hebben een prima geïsoleerd huis en een nieuwe CV-ketel. We gebruiken relatief weinig gas, maar er zijn genoeg andere huizen in Kerschoten die veel verbruiken. Ik ben benieuwd naar het voorstel voor het warmtenet. Dan kunnen de bewoners van Kerschoten pas een goede afweging maken. Nadenken over je energie en je verbruik is leuk. Ik raad iedereen aan zich te verdiepen in zijn persoonlijke situatie. Het levert je altijd wat op, zowel in je portemonnee als voor het milieu. Doen!”