Heer en mevrouw Geense

Projects

Deze middag ben ik te gast bij de heer en mevrouw Geense aan de Colignystraat. Ze wonen hier  sinds maart 2017.

Wij woonden in De Maten, in een vergelijkbaar huis als deze. Maar het geluid van de A1 werd steeds meer en we kregen daar last van. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ander huis. Dit huis op het Loo is erg rustig. Als je hier ’s avonds buiten in de tuin zit, hoor je helemaal niets. 

En uw vraag: de cv-ketel, wat moeten we ermee?

Ja, dat klopt. We lezen zo veel over dat we van het gas af moeten. De krant staat vol van informatie over warmtepompen, nul-op-de-meter, energieneutraal, stadswarmte etc etc. Er is een overdaad aan informatie. Maar praktisch advies is er weinig: waar doe je goed aan? Wat betekent dit voor ons? Onze cv-ketel is nu 15 jaar oud, moeten we deze nog wel vervangen? Moeten we iets anders aanschaffen? Of hebben we over een jaar of twee misschien wel stadsverwarming?

Ik kan u geruststellen: de aardgasleidingen blijven voorlopig nog gewoon intact. De komende jaren behouden we onze cv-ketels nog. Het aardgas zal wél duurder worden, dus is wel verstandig om op het gas te gaan besparen. Dat kan door op te letten hoe u zich in huis gedraagt (niet stoken met de ramen open, kachel laag als je weg bent, etc). Ook kunt u isolatie overwegen. Is uw huis goed geïsoleerd?

Het dak is redelijk geïsoleerd, maar niet echt met een hele dikke laag isolatie. Van de vloer weten we het eigenlijk niet. De spouw is bij de bouw geïsoleerd, maar we denken dat die isolatie in de hoek niet meer goed zit. We hebben warmtefoto’s gezien van dit huis, en op de hoek straalt veel warmte weg. We willen deze winter nog eens warmtefoto’s maken, zodat we gericht kunnen kijken hoe het is. Op de bovenverdieping hebben we net HR++ glas laten zetten, de prijs viel ons erg mee. Beneden weten we niet wat voor een soort glas er in zit.

Glas vervangen, ook ‘oud’ dubbel glas, dat kan ik u zeker aanraden. Zeker een huis als dit, met veel ramen op de benedenverdieping, verliest veel warmte via de ruiten. Dat zult u ook kunnen zien op de warmtefoto’s die u gaat maken. Als u dat vervangt door HR++ glas, of wellicht door triple glas, heeft u ook veel meer comfort.

En moeten we ook vloerverwarming nemen? Dat is ook een vraag die ons bezighoudt. Of het hele huis energieneutraal gaan verbouwen? Dat kost nogal wat.

Uw huis geheel energieneutraal maken is momenteel te duur. Bovendien zal pas over een paar jaar duidelijk zijn, hoe de huizen verwarmd moeten gaan worden: geheel met elektrische warmtepompen, met stadswarmte, of nog iets anders? Vloerverwarming kan, maar u kunt ook overwegen om radiatoren te vervangen door radiatoren die met lage temperatuur kunnen werken. Ook daarmee bent u goed voorbereid op de toekomst.

Dus we kunnen gewoon een nieuwe cv-ketel nemen?

Jazeker, ik zou u aanraden om een goede HR ketel te nemen, liefst eentje die geschikt om in de toekomst een hybride warmtepomp op aan te sluiten. 

Maar, die warmtepomp maakt wel geluid, toch? Het is hier juist zo prettig stil.. we genieten daar juist zo van.

Het is waar dat hij geluid maakt, zeker als hij op volle toeren draait. Daarom is belangrijk goed te kijken naar het merk én naar de plaats van de warmtepomp.  Ze worden steeds stiller overigens.

Wist u trouwens dat er nog subsidie op zit? U kunt tot 1500 euro terugkrijgen op de aanschaf.

En zonnepanelen, daar denken we ook nog over.

Zonnepanelen zijn steeds goedkoper én beter geworden. Ook dat is zeker goed om te doen. Ook op uw dak (ligging oost en west) kan dat tegenwoordig prima. Neem wel een goede en betrouwbare firma, en let op garanties. 

Als u nog gerichte technische vragen heeft, kunt u ook contact opnemen met het energieloket van de gemeente. Dat kost u niets, en zij helpen u graag verder.