Een eigen windmolen? | Jan Graafland

Projects

Onlangs werd ik uitgenodigd om een eigen gebouwde windmolen te bekijken: wijkbewoner Jan Graafland presenteerde op deze zonnige zomerdag het prototype van de Ventus Valeo (Latijn, betekenis is zoiets als ‘de wind heeft kracht’). Ik vraag hem hoe hij op het idee kwam om een eigen windmolen te ontwerpen. 

Ik heb altijd in de techniek gewerkt en kwam regelmatig op Bonaire. Er staan daar veel kleine windmolens, om water op te pompen. Een deel ervan functioneerde niet en ik ging eens kijken of ik die kon repareren. Van het een kwam het ander: ik ontdekte dat het ontwerp beter kon en ging aan de slag. En zo ontstond deze windmolen: naar een oud model, maar met moderne technieken en materialen. Er is – zeker op Bonaire – veel belangstelling voor. Ik ben nu bezig met het plaatsen van een prototype in Nederland. Helaas is het niet gelukt hiervoor een plek te vinden in Apeldoorn. Hij komt dus in Wormerveer te staan en gaat daar een poldertje drooghouden. Een paintball bedrijf gebruikt voortaan deze molen in plaats van een pomp op elektriciteit. 

Ik ben ook bezig met de certificering van de molen. Als dat in orde is, dat ga ik proberen de windmolen in productie te krijgen. De molen kan water pompen, maar natuurlijk maak ik ook een type dat elektriciteit op kan wekken. Het mooiste zou zijn om de molen te combineren met een zonnepanelen installatie van ongeveer 50 zonnepanelen. Dat is de capaciteit van het accupakket, zodat er een gelijkmatige hoeveelheid stroom is, ook als het niet waait.

Wat is het voordeel van deze molen boven een windmolen met wieken zoals we normaliter zien?

Er zijn een aantal voordelen aan dit ontwerp: de molen is stil, omdat hij langzaam loopt (50/60 toeren per minuut). Het geluid ervan is te vergelijken met het geluid van de wind in de bomen. Als het waait gaat hij vanzelf aan. Hij kan ook niet op hol slaan bij harde wind, ook dat regelt de molen vanzelf. Je hebt er dus weinig omkijken naar. Hij kan overal staan, hij heeft weinig ruimte nodig. En hij veroorzaakt dus geen geluidsoverlast of slagschaduw.

Ik was verrast te horen dat in onze wijk, waar we zo bezig zijn met duurzame energie, iemand woont die zelf een windmolen heeft ontworpen en gebouwd. Ik vraag hem hoe hij hier in Kerschoten is beland.

Ik heb veel rondgezworven op de wereld en ook in en om Apeldoorn op diverse plekken gewoond. Ik heb ook hier op school gezeten: op de MTS die vroeger aan de Boerhaavestraat stond. Uiteindelijk ben ik hier aan de Erasmusstraat beland een jaar of vijf geleden. Ik woon hier heel prettig, samen met mijn vriendin. Het is een geweldige woning, met een goede service van de Woonmensen waarvan we de woning huren. Ik ben ook zeer tevreden met de renovatie van enkele jaren geleden. Toen kregen we onder andere dubbel glas, en zonnepanelen via een project van deA (de duurzame energiecoöperatie). Daardoor hebben we nu vrijwel geen kosten voor elektriciteit!

Vooral het uitzocht op het park is natuurlijk geweldig. Waar heb je dat nu, een huurwoning middenin het groen? Het enige nadeel van het park is, dat de mensen die in de vijvers vissen nogal eens visdraad en haakjes achterlaten, en andere rommel. We vinden regelmatig een eend met visdraad om zich heen of een haakje in de bek. Vreselijk! Daar zou tegen opgetreden moeten worden vinden wij.

En wat vind je van de plannen voor een warmtenet?

Ik wil vooral eerlijk voorgelicht worden. Ik vrees dat we er wat CO2 uitstoot betreft niet op vooruitgaan en ik twijfel dus over het nut ervan. Ik wil best overstappen op duurzame warmte (met een warmtenet of met iets anders) als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

  • Er moet CO2 bespaard worden
  • De kosten van de energierekening moeten gelijk blijven
  • En het comfort moet gelijk blijven
  • Als aan die punten wordt voldaan, dan kunnen we er toch niet tegen zijn?*

Ik weet natuurlijk dat er ook andere mogelijkheden zijn, maar die hebben hun eigen nadelen. Waterstof bijvoorbeeld: het idee is goed, maar er is veel te weinig waterstof. Als we op termijn 10% van onze behoefte met waterstof zouden kunnen vervullen mogen we blij zijn.

Ook een eigen warmtepomp zie ik niet zo zitten: veel geluidsoverlast en waar laat ik de boiler voor het warme water? Ons huis heeft daar geen plek voor.

Dus als er een goed aanbod komt van het warmtenet, dat voldoet aan de eisen die ik het genoemd, ja , dan doen wij wel mee. Er zijn gewoon te weinig alternatieven.