Deelnemer actie ‘Zet hem op 70’ Chris Wissink

Projects

Deelnemer actie ‘Zet hem op 70’ Chris Wissink:
‘Bij mij staat de ketel voortaan op 70 graden’

Een van de deelnemers aan de actie ‘Zet hem op 70’ is de 30-jarige Chris Wissink. Hij is huurder van een appartement van woningcorporatie de Woonmensen. Van jongs af aan heeft hij een voorliefde voor techniek. Thuis probeert hij die liefde voor techniek te combineren met zijn energieverbruik. Vandaar dat hij zich als een van de eerste deelnemers aanmeldde voor de actie.

‘Prettige dag’ en alles is uit

Chris: “In mijn huis is alle apparatuur gekoppeld aan speciale stekkers met een spraak assistent, die werkt op commando’s. Als ik thuiskom roep ik ‘Ik ben thuis’, dan leest de spraak assistent automatisch het nieuws voor én gaat de verlichting aan. ’s Nachts gaat op commando alle apparatuur in de woonkamer niet op stand-by, maar helemaal uit. Net als wanneer ik het huis verlaat. En dan wenst het systeem mij ook nog even een prettige dag. Al met al bespaar ik zo behoorlijk op mijn energieverbruik.” 

Liever niet afhankelijk van aardgas

Chris: “Zelf probeer ik ook te besparen op mijn gasverbruik door korter te douchen en de verwarming niet hoger dan 18 of 19 graden te zetten. Dat is niet alleen voor het milieu; de gasprijzen zijn nu ook echt schrikbarend hoog. Ik zou het wel fijn vinden om niet meer afhankelijk van aardgas te zijn in de toekomst. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de aardbevingen in Groningen; allemaal zaken die mij zorgen baren. Ik wil ook niet dat mensen in Groningen ellende ondervinden van mijn gasverbruik. De komst van het warmtenet in onze wijk past dan ook mooi binnen dit plaatje.”

Geen verschil

Chris: “Enige tijd na mijn aanmelding kwam de energiecoach langs met meetapparaat. De ketel stond in de eerste meetperiode op 87 graden. Na een aantal weken werd deze teruggezet naar 70 graden. Ik heb daar eigenlijk niet veel verschil van gemerkt; het bleef goed warm binnen.  Het is zelfs zo dat de ketel nog steeds op 70 graden staat. Dat scheelt een hoop kosten, terwijl het net zo comfortabel is!”