Danny den Boef

Projects

Wie ben je?

Mijn naam is Danny den Boef, ik ben werkzaam als adviseur beheer en onderhoud op civieltechnisch gebied. Ik ben 30 jaar oud en geboren en getogen in deze prachtige wijk, Kerschoten. Ik heb er nooit over nagedacht om de wijk te verlaten.

En waarom? Het is prettig wonen, alles is in de wijk aanwezig en het is heerlijk groen en overzichtelijk. In eerste instantie lijkt Kerschoten wellicht de zoveelste half ingeslapen naoorlogse woonwijk, maar als je de tijd neemt er eens goed naar te kijken, zie je al snel dat het een bijzonder geheel is. Niet voor niets is het één van de door het Rijk benoemde wederopbouwgebieden van nationaal belang. Het is gewoon een fijne wijk om in te wonen.

 

Je bent naast je werk erg actief in wijk, wat doe je precies?

Ik ben al vele jaren voorzitter van het Buurtpreventieteam Koninginnelaan/Damhertstraat. Dat is inmiddels een begrip in de buurt. Het ontstond ooit lokaal als preventieteam om overlast rondom de flats aan de Koninginnelaan te bestrijden. Intussen doen wij veel meer dan dat. Onze groep bestaat uit zes vrijwilligers die zeswekelijks vergaderen in het bijzijn van De Woonmensen, politie, gemeente en Stimenz. Sociale cohesie en betrokkenheid en het onderling leggen en instandhouden van contacten zijn onze speerpunten. Dit bereiken wij met initiatieven waaraan wijkbewoners deel kunnen nemen, op een zo laagdrempelige manier. Bekende voorbeelden zijn de jaarlijkse Paasbrunch, Burendag, gezamenlijk erwtensoep eten rondom de jaarwisseling en de Lente- en Winterfair waar wij aan bijdragen. Ook de actie Kerschoten Schoon die wij gezamenlijk met KEN organiseren is een belangrijk evenement op onze agenda die veel wijkbewoners op de been krijgt. Op drie locaties in de wijk worden grofvuilcontainers geplaatst waar mensen hun grofvuil kunnen storten. Bruikbare goederen worden apart gehouden en mogen door de mensen weer meegenomen worden. Wat hiervan overblijft, gaat naar de kringloop. Op deze manier ontstaat er een duurzame cirkel van hergebruik en recycling.

 

Wat vind je van KEN?

KEN is vaak betrokken bij initiatieven waaraan gezamenlijk gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld op de Lente- en Winterfair. Dus we werken veel samen.

Persoonlijk ondersteun ik een mooi initiatief als KEN. Ik ben van mening dat iedere woning met een aantal kleine aanpassing direct een stuk duurzamer te maken is. Zelf heb ik mijn gehele woning voorzien van ledverlichting en is de meeste elektrische apparatuur van het hoogste energielabel. Dit scheelt aanzienlijk in het verbruik, zo merk ik. KEN draagt op een simpele en voor mensen niet al te ingewikkelde manier bij aan bewustwording, maar het geeft vooral tips over hoe je praktisch gezien zelf al een hoop kunt doen.

Dat KEN nuttig is, bewijst de daling van het energieverbruik en de flinke stap naar een beter energielabel die de afgelopen jaren door KEN bereikt is. Dit laten de informatieborden op het Mercatorplein mooi zien!

 

En nu word je voorzitter van de nieuwe coöperatie Zon op K&N!

Dit nieuwe idee heeft als doel het beschikbaar maken van zonne-energie voor iedereen. Het mooie is dat je eigenaar van je eigen zonnepanelen bent, maar dat ze niet op je eigen dak liggen. De panelen van dit eerste project komen op het dak van Wijkcentrum De Groene Hoven. Je kunt al eigenaar worden van een half paneel, wat de instap zo laag mogelijk houdt.

We merken dat de animo groot is, en vrijwel alles is al verkocht bij de voorinschrijving. Dit is wat mij betreft pas het begin! We kunnen op deze manier natuurlijk nog veel meer daken gaan voorzien van zonnepanelen voor de buurt.

Ik maak deel uit van het bestuur van de coöperatie waarin ik mij in de rol van voorzitter sterk maak voor de belangen van de eigenaren en het geheel in goede banen probeer te leiden. Het is een geweldig initiatief!

Dit soort activiteiten maken Kerschoten voor mij mede zo bijzonder. Wat ik iedereen dan ook mee wil geven is het volgende: probeer eens wat verder de buurt in te kijken dan je eigen voordeur. Organiseer eens wat. Neem eens een kijkje in het wijkcentrum. Elk initiatief, hoe klein ook, heeft de potentie iets in beweging te brengen dat een hoop anderen bereikt. Het is zo belangrijk.