Anita van Dijk

Projects

Anita van Dijk woont samen met haar man Harry Smits alweer precies 15 jaar aan de Snelliusstraat. 

Dat weet ik zo precies omdat we hier zijn komen wonen op de dag van het Nazomerfeest aan de Koninginnelaan. We hebben toen de ergste puinhoop van de dozen opgeruimd en hadden er genoeg van. We hoorden van het feest op de Koninginnelaan en zijn daar gezellig naartoe gegaan.

Jullie zijn geen Apeldoorners, toch? Ik hoor een zachte g.

Nee, ik kom uit Heerlen. Vanwege  mijn werk zijn wij in 1995 vanuit Limburg in Veenendaal gaan wonen, nadat ik eerst een jaar had gependeld tussen Heerlen en Apeldoorn. Na een paar jaar ben ik begonnen als zelfstandig secretaresse, dat doe ik nu al 20 jaar. En 15 jaar geleden zijn we naar Apeldoorn verhuisd. Ik notuleerde destijds namelijk 2 à 3 avonden in de week hier bij de gemeente en had nog meer klanten in Apeldoorn.

Mijn man Harry was meteen weg van dit huis. Het is gebouwd in 1919 – het geboortejaar van zijn vader. Het is een huis met veel sfeer, en voor ons was het belangrijk dat er een garage bij was die we konden verbouwen tot kantoorruimte. En het huis is lekker ruim voor ons tweeën.

En hoe bevalt het?

Uitstekend! Dit is de meest ideale plek in Apeldoorn om te wonen, een erg fijne uitvalsbasis. Met 10 minuten ben je bij de snelweg; met 10 minuten zit je in het bos; met 10 minuten ben je in de stad. Beter kan niet toch? De wijk oogt ook vriendelijk als je er zo doorheen rijdt, met veel eengezinswoningen en weinig van die grote flats.

Hebben jullie veel verbouwd, en was duurzaamheid toen een issue?

Toen we hier kwamen wonen was het huis al uitgebouwd met een keuken en bijkeuken. Dit gedeelte is goed geïsoleerd, met overal dubbel glas. Zelf hebben we toen we er in trokken parketvloeren gelegd, een nieuwe verwarmingsketel aangeschaft en de gevels laten reinigen.  Ook hebben we de garage verbouwd tot kantoor. Harry is heel erg handig, dus hij heeft veel zelf gedaan. Het eerste deel van de garage is gebouwd in spouw maar verder niet geïsoleerd. In 2002 hebben we de garage vergroot en er een fotostudio achter gezet, omdat Harry toen als foto- en videograaf ook voor zichzelf begon. Dat deel van het gebouw is optimaal geïsoleerd. Dat zie je ook als het gesneeuwd heeft, want op dat deel van het dak blijft de sneeuw liggen. Met twee zzp-ers in een gebouw én een elektrische auto gebruiken we erg veel stroom. We hebben 18 zonnepanelen op het dak van kantoor. Eigenlijk zou ik aan de andere kant van het dak nog meer panelen willen neerleggen, zodat we bijna geen stroom meer in hoeven te kopen.  

Wat vind je van KEN?

Ik vind het een heel goed initiatief. Leuk dat het in mijn eigen wijk is! Ik verwacht dat we erin gaan slagen, voor het grootste deel. Helemaal zal niet lukken, gezien de huizen die hier staan. Ik hoop dat KEN een voorbeeld zal zijn  voor de rest van Apeldoorn, zodat we straks kunnen zeggen: Apeldoorn Energieneutraal. 

Zelf zijn wij ook aan de slag gegaan door KEN. We hebben een klein onderzoek in huis gehad om erachter te komen wat we zouden kunnen doen. We wilden bijvoorbeeld graag vloerisolatie. Helaas bleek dat niet te kunnen, omdat onze kruipruimte te laag is en vol met puin ligt. We hebben nog steeds niet alles van dat rapportje uitgevoerd; we hebben het te druk gehad met andere dingen. Eigenlijk zouden we dat nog weer moeten oppakken, zeker omdat het om relatief eenvoudige aanpassingen gaat. Zo is het advies om halogeenlampen te vervangen door LED-lampen, het isoleren van de spouw in het kantoor en het isoleren van de cv-leidingen bij de beide CV-ketels (kantoor heeft een eigen ketel). Andere aanpassingen hebben we wel meteen gedaan: de nachttemperatuur twee graden lager ingesteld (zowel in huis als in kantoor), dat bespaart ca. € 200 per jaar en we gaan bewuster om met stroom, letten meer op lampen die onnodig branden etc.