Aanleg warmtenet in Kerschoten en Kerschoten-West stap dichterbij

Aanleg warmtenet in Kerschoten en Kerschoten-West stap dichterbij

Klik om te vergroten

De gemeente Apeldoorn en samenwerkingspartners hebben een subsidie ontvangen van 7,3 miljoen euro van het Rijk. Dit bedrag komt ten goede aan het onderzoek naar en aanleg van een warmtenet in Kerschoten en Kerschoten-West. Deze wijk zou hiermee de eerste bestaande wijk in Apeldoorn kunnen zijn die van aardgas overstapt op een nieuwe, duurzame manier van verwarmen. 

Wethouder Duurzaamheid Maarten van Vierssen is blij: “We staan met z’n allen voor een flinke opgave: een Apeldoorn energieneutraal in 2050. Daarvoor moet er veel gebeuren, en moeten we nu starten met de eerste wijken. Deze steun vanuit het Rijk is daarom erg belangrijk.”

Gemeente Apeldoorn werkt op dit moment met de woningcorporaties De Goede Woning, Woonmensen en Ons Huis, Waterschap Vallei-Veluwe, Firan en Jacobus Fruytier scholengemeenschap aan een plan voor de komst van het warmtenet, in samenspraak met bewoners uit de wijk.

Warmtenet dichterbij maar nog niet zeker

De komst van het warmtenet is hiermee een stap dichterbij, maar nog niet zeker. Kerschoten is de eerste wijk in Apeldoorn waar dit traject onderzocht wordt. Van Vierssen: “Het is financieel en organisatorisch een ingewikkeld proces met veel partijen. Als gemeente dragen we de verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige aanpak, en dat kost tijd. We moeten nog veel zaken uitzoeken om te komen tot een duidelijk en concreet aanbod. Dat aanbod moet bovenal haalbaar en betaalbaar zijn voor bewoners in de wijk. ”

De plannen voor het warmtenet

Een warmtenet is een collectieve warmtevoorziening in een buurt, wijk of stad. Leidingen onder de grond transporteren warm water en geven warmte af in de woning. In dit geval zal de warmte opgewekt worden uit het afvalwater (rioolwater) op het terrein van het Waterschap aan de Stadhoudersmolenweg. Het warmtenet zal een temperatuur van 70 graden krijgen. Dit betekent in praktische zin dat inwoners niet teveel aan hun woningen hoeven te veranderen. De huizen en gebouwen van de woningcorporaties in deze wijk zijn of worden zijn al op de komst van het warmtenet voorbereid.

Voorjaar 2021 is er meer duidelijk

De gezamenlijke partijen werken de plannen verder in detail uit en verwachten in het voorjaar van 2021 meer te kunnen zeggen. Dan zal ook een tweede, wijkbrede bewonersavond georganiseerd worden, mits de coronamaatregelen dit toelaten.

Met en voor buurtbewoners

Energieregisseur in Kerschoten Marjolein Tillema begeleidt de ‘werkgroep warmte’. Deze groep betrokken mensen uit de wijk volgt de plannen nauwgezet. Zij kijken kritisch mee en geven feedback op de plannen. Ook organiseert ze met vrijwilligers uit de wijk al jaren energiebesparende acties: “Dit jaar organiseren we bijvoorbeeld de actie Zet ‘m op 70. Daarmee kunnen inwoners testen of hun huis al voldoende geïsoleerd is voor het warmtenet. De energieconciërges van DeA helpen de deelnemers hun cv-temperatuur terug te zetten naar 70 graden. Er zijn sensoren beschikbaar die officiële metingen doen in de huizen. En we bevragen uiteraard ook de deelnemende mensen naar hun ervaring van het comfort in huis. Na het stookseizoen, in maart, worden de resultaten van deze actie aan de wijk gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *