OPWEKKEN

Zonnepanelen leveren je duurzame stroom én ze zijn een goede investering. De afgelopen jaren zijn de panelen behoorlijk in prijs gedaald en de opbrengst wordt steeds hoger.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel brengt (gericht op het zuiden) ongeveer 235 kWh per jaar aan stroom op. Deze stroom hoeft je dus niet in te kopen, dat levert je ongeveer €45,- aan korting op op je energienota.

Als je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen, zijn er een aantal vragen die je vooraf moet stellen:

  • Hoeveel stroom verbruik je jaarlijks ongeveer? Wij bevelen aan om niet meer stroom zelf op te wekken dan je zelf gebruikt. Wat je meer opwekt, levert je geen extra inkomsten op.
  • Wil je je dak nog isoleren en is er onderhoud nodig aan het dak? Dat moet dan eerste gebeuren.
  • Let op schaduw van bomen, schoorstenen, dakkapellen. Door schaduwwerking op (een deel van) de zonnepanelen gaat de hele installatie minder goed werken.
  • Ligging op het zuiden is uiteraard het meest optimaal, maar tegenwoordig leveren de zonnepanelen gericht op het oosten of westen ook voldoende opbrengst op, circa 80%.
  • In huis moet meestal een extra groep aangebracht worden en komt een omvormer te hangen. Dat is een kastje ter grootte van ongeveer een kleine combiketel.
  • Iedereen kan de btw terugvragen. Klik hier voor de beschrijving hoe dat moet. In veel gevallen is de installateur ook bereid dat te regelen.

De gemeente Apeldoorn en het Regionaal Energieloket organiseren een zonnepanelenactie voor jou en je buren. Zo ben je zeker van hoge kwaliteit zonnepanelen, een scherpe prijs dankzij groepsvoordeel en altijd een offerte op maat.

Op 13 juli 2021 om 19:30 uur organiseren zij een online informatieavond. Je kunt je hier aanmelden.

Meer weten over deze zonnepanelenactie?
Meer informatie is hier te vinden.

Eigen dak niet geschikt?

Zonnepanelen op andermans dak

Is je eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? Of staat er een grote boom voor je huis die de zon blokkeert? Neem dan zonnepanelen en plaats ze op het dak van iemand anders. Je hebt daarvoor in Apeldoorn twee mogelijkheden:

  1. Onze wijk heeft zijn eigen coöperatie Zon op K&N, waarin inmiddels ruim 50 buurtbewoners gezamenlijk zonnepanelen hebben gelegd op het dak van wijkcentrum De Groene Hoven en op het dak van het clubhuis en de tribune van voetbalvereniging Robur aan de Anklaarseweg.
  2. Een andere mogelijkheid is om mee te doen met Buurtstroom van deA. Dit is een vergelijkbaar project.

Beiden maken gebruik van de zogenaamde ‘postcoderoos’-regeling.