Kerschoten krijgt een duurzame warmtecentrale die 2500 tot 3000 woningen van warmte gaat voorzien. Hoe werkt dat precies? We leggen het uit.
Waarmee wordt de warmte opgewekt?
De warmtecentrale komt op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Het gezuiverde water dat normaal naar de IJssel stroomt, heeft nog warmte in zich: in de winter ongeveer 10 graden en in de zomer 23 graden.
De warmtecentrale haalt deze warmte eruit voordat het water de IJssel in stroomt. Met warmtepompen wordt deze warmte versterkt tot een temperatuur waarmee je jouw huis kunt verwarmen en kunt douchen.
Waarom is het water in de rioolwaterzuivering warm?
- Het komt uit onze huizen waar we warm water gebruiken.
- Bacteriën in het rioolwater breken organisch materiaal (zoals poep) af. Die bacteriën produceren warmte (net zoals een composthoop ook warm wordt).
- Rioolwater wordt verplaatst door ondergrondse leidingen waardoor er weinig warmte ontsnapt.
- Let op: alleen de warmte wordt uit het water gehaald. Het water zelf stroomt – nadat het is schoongemaakt – in de IJssel.
Is de warmtecentrale duurzaam?
Een cv-ketel gebruikt aardgas en de warmtecentrale werkt op elektriciteit. Hoe duurzamer de elektriciteit in Nederland wordt, hoe duurzamer ook je warmte wordt. De inkoop van groene en voordelige energie – als de wind waait en de zon schijnt – wordt automatisch geregeld door slimme software. Zo wordt er zoveel mogelijk warmte opgewekt als de wind waait of als de zon schijnt. Daarover zijn afspraken gemaakt met zonneparken in de buurt.
Warmte die niet gelijk gebruikt wordt, wordt bewaard in een groot vat gevuld met water: de buffer.
Wat merk je ervan in de wijk?
In de wijk zelf zie je straks weinig van de warmtecentrale. In de wijk komt alleen een kleine regelkamer, de vorm en grootte hiervan is vergelijkbaar met de bekende elektriciteitshuisjes.
Het gebouw van de warmtecentrale komt op het terrein van de waterzuivering en wordt ongeveer 13 meter hoog. Daarnaast komt er een warmtebuffer van ongeveer 16,5 meter hoog. Deze gebouwen zullen minder zichtbaar zijn door groen en bomen.
Betrouwbare warmtelevering
Je kunt erop rekenen dat er altijd voldoende warmte is. De warmtepomp levert warmte en de grote warmtebuffer zorgt voor extra zekerheid: als deze vol is, zit er minimaal een dag aan warmte in opgeslagen. Ook zijn er nog reservesystemen die daarna garanderen dat het altijd warm is in je huis.