Veel bewoners in Kerschoten vragen zich af waarom er straks geen keuze is tussen verschillende warmteleveranciers. Een warmteleverancier is de partij die warmte aan je woning levert via het warmtenet. Dit heeft te maken met de manier waarop warmtenetten lokaal werken. Omdat warm water niet over lange afstanden kan worden vervoerd zonder teveel warmte te verliezen, wordt een warmtenet per gebied aangelegd met één leverancier. Dit lijkt op hoe drinkwater wordt geleverd: per regio is er ook maar één aanbieder.
Bescherming voor bewoners
Omdat bewoners niet kunnen kiezen, zorgt de overheid ervoor dat de prijzen eerlijk blijven. Er is landelijk een maximale prijs voor warmte vastgesteld. Deze prijs is gebaseerd op wat een gemiddeld huishouden betaalt om met aardgas te verwarmen. Zo betaal je niet meer dan wanneer je een cv-ketel op gas zou hebben. Het vaststellen van de prijs doet de Autoriteit Consument & Markt jaarlijks.
Nieuwe regels in ontwikkeling
De huidige regels voor warmtenetten staan in de Warmtewet. Deze regels worden op dit moment vernieuwd. De overheid kijkt momenteel naar betere manieren om tarieven vast te stellen. Het doel is om de warmtemarkt daarmee efficiënter te maken.
Kortom, ook al is er maar één warmteleverancier, de overheid beschermt bewoners met eerlijke tarieven. En er wordt gewerkt aan nog betere regels voor de toekomst.
ACM verlaagde de tarieven in december
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de maximale warmtetarieven volgens de regels in de Warmtewet. Ze kijken naar hoeveel een gemiddeld huishouden met een gasgestookte ketel betaalt. Dit heet de gasreferentie of het niet-meer-dan-anders principe. Het betekent dat warmte niet duurder mag zijn dan verwarmen met gas. De gasprijzen waren gedaald en daarom verlaagde in december 2024 de ACM de warmtetarieven voor gebruikers van een warmtenet.