De samenwerking van woningcorporaties Ons Huis, de Woonmensen en De Goede Woning als partners in het warmtenet biedt volgens bestuurder Arjen Jongstra van Ons Huis een unieke kans: “Met dit project kunnen we onze woningen verduurzamen en daarmee samen met onze huurders bijdragen aan een toekomst zonder aardgas.”
Warmtenet als alternatief voor aardgas
“Het warmtenet is een veelbelovend alternatief voor aardgas,” benadrukt Jongstra. “Op termijn kan het systeem een groot aantal sociale huurwoningen in Apeldoorn van warmte voorzien, te beginnen in Kerschoten. Dit wordt vooral mogelijk gemaakt met draagvlak onder de bewoners. Als 70 procent van de huurders in een complex akkoord gaat, wordt het hele gebouw aangesloten. Bij minder draagvlak blijft het complex voorlopig op aardgas.”
Focus op comfort en betaalbaarheid
“Voor ons als woningcorporaties staat het belang van de huurders voorop,” vervolgt hij. “We willen helderheid over wat het warmtenet onze bewoners oplevert, bijvoorbeeld op het gebied van comfort én kosten. De komende maanden werken we eraan om deze vragen te beantwoorden. Ons doel is een warmtenet dat betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar is voor iedereen. Vooral de betaalbaarheid op de lange termijn moet gegarandeerd zijn. Pas als dat stevig onderbouwd is, zetten we de volgende stappen.”
Met deze samenwerking onderstrepen de woningcorporaties hun ambitie de energietransitie te versnellen en dit op een manier te doen die toegankelijk en haalbaar is voor alle huurders. “Dit doen we niet alleen; samen met elkaar maken we de warmtetransitie mogelijk.”