Groene Estafettestokje: Adèle Reiss

Groene Estafettestokje: Adèle Reiss

Als ik op mijn leven terugkijk, kun je wel zeggen dat onbewust en onbedoeld de kiem van mijn verbinding met zoiets als duurzaamheid al in mijn vroege jeugd is gelegd. Mijn moeder heeft heel haar leven hard gewerkt. Als zelfstandig winkelier in modeartikelen probeerde ze ons een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Nooit iets van gemerkt, maar achteraf realiseer ik me dat we het niet breed hadden.

Zuinig zijn is er bij mij dus met de paplepel ingegoten. Mondjesmaat en gedegen. Klein beginnen, groot eindigen. En dat is eigenlijk wat duurzaamheid ook is. Je bent zuinig op je omgeving, op alles wat groeit en bloeit, bromt, fluit of kwaakt. Je houdt je bezig met een zo leefbaar mogelijke wereld in de breedste zin van het woord. Dus je houdt de wereld spik-en-span schoon, je ruimt je rotzooi voor en achter op en gooit niet alles zomaar weg. Zeker niet op straat, maar ook niet in een groene, grijze of oranje kliko. Zelf probeer ik altijd nog wel even te bedenken hoe ik iets zou kunnen hergebruiken. En is het vandaag niet, misschien morgen. Ik ben dan ook, hoewel niet altijd tot vreugde van mijn erfgenoot, een verzamelaar in hart en nieren. En verder ben ik een doener.

Zo vond ik het leuk en belangrijk om mee te werken aan de Dag van de Duurzaamheid. Dat heb ik de laatste vijf jaar met genoegen gedaan. De eerste jaren deed ik dat door workshops te geven, later zat ik in de organisatie. En al eerder trouwens was ik betrokken geraakt bij de Energie Expeditie Apeldoorn, een initiatief om huizen duurzaam te maken, waardoor ik ook steeds meer interesse kreeg voor duurzame energie.

Energieneutraal leven
Zo ontstond uiteindelijk ook mijn behoefte om energieneutraal te gaan leven. Dus na onze verhuizing naar de Homerusstraat hebben we dan ook direct weer zonnepanelen laten leggen. En verder, door alles wat ik las over een toekomst zonder aardgas en door gesprekken hierover met een eveneens zeer energiebewuste buurvrouw, Yteke Jager, tilden we samen het initiatief Homerus Energiek van de grond, waar we de hele buurt van 67 verschillende vrijstaande huizen bij betrekken. Verander de wereld, begin bij jezelf. Of met andere woorden; dit buurtinitiatief stelt zich ten doel te bekijken wat we als buurtgenoten met elkaar kunnen doen om van dat piepkleine stukje aarde waar we met elkaar wonen een iets betere wereld te maken. Zaken waarop we ons richten zijn onder andere: hoe schakel je over op duurzame, schone energie. Welke stappen zijn daarvoor nodig? Wat betekent het voor je huis en voor het onderhoud van je huis? En wat kun je met elkaar samen? Of wat doe je alleen?

Homerus Energiek
Als initiatiefnemers komen we elke maandagmiddag bijeen en vormden we de werkgroep Homerus Energiek. Deze werkgroep, inmiddels uitgebreid met enkele anderen, komt nog steeds bijeen. We zijn allemaal vrijwilligers. Toch hebben we, dankzij de subsidieregeling Energieke Activiteiten van de Gemeente Apeldoorn, hier en daar de nodige expertise in kunnen zetten, een voorlichtingsavond voor de buurt kunnen houden, nieuwsbrieven kunnen uitgeven en de website homerusenergiek.nlkunnen maken.

Energie verbindt
We hebben in de afgelopen tijd met veel plezier aan het project Homerus Energiek gewerkt, en we doen dat nog steeds. De gezamenlijke activiteiten zijn samenbindend voor de buurt, dat merk je op straat. Je wordt aangesproken of je spreekt iemand aan. Vraag en antwoord. Suggestie en idee. Over en weer. Je merkt dat het leeft. Bovendien is het leuk om als buren samen te werken aan iets in je buurt. Het heeft onszelf en 48 anderen in ieder geval inzicht gegeven in zaken die je aan zou kunnen pakken om de energiehuishouding van je huis op korte en middellange termijn te verbeteren. Ook is duidelijk geworden hoe je dat kunt combineren met het onderhoud van je huis. En tot slot is ook onderzocht wat je moet doen om vrijstaande huizen als de onze gasloos of zelfs energieneutraal te maken.

Toekomst
Kijken we naar de toekomst, dan ligt er nog heel veel aan technische mogelijkheden en ontwikkelingen in het verschiet. Dus blijven we als Homerus Energiek nog wel even actief in onze buurt. Zo willen we bijvoorbeeld nog onderzoeken wat er verder nog voor mogelijkheden zijn voor onze gezamenlijke huizen, zoals bijvoorbeeld een buurtwarmtenet. En dan hebben we het nog niet over dingen die, wellicht in het diepste geheim, nu nog in ontwikkeling zijn.


In de nog vrij korte tijd dat Homerus Energiek bestaat, is er heel veel geleerd, er is hard gewerkt en er is veel bekendheid gegeven aan ons project, zowel in de buurt zelf als in het algemeen. Wij hopen dat anderen hierdoor net zo enthousiast worden als wij en zelf aan de slag gaan.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *