Energielabel voor je woning

Energielabel voor je woning

Bij de verkoop van je huis is het verplicht een energielabel te hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hiermee wil de overheid stimuleren dat huiseigenaren vaker energiebesparende maatregelen nemen. In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen, dat is gebaseerd op standaardkenmerken zoals bouwjaar en type woning. In veel gevallen is dit label lager dan het werkelijke label, aangezien er vaak al enige energiebesparende maatregelen zijn genomen. Bij de verkoop van de woning, is het verplicht om een definitief label aan te vragen: dit kan online via het invullen van een vragenlijst en het uploaden van foto’s en documenten. Een expert beoordeelt op afstand de antwoorden en geeft een definitief label. Dit label blijft 10 jaar geldig.
Vanaf januari gaat er waarschijnlijk een nieuw en duurder label verplicht worden.

De twee belangrijkste redenen om de energielabel-methodiek aan te passen zijn:

  • Tot op heden wordt het energielabel op een simpele manier bepaald. Daarmee wordt er onvoldoende inzicht verkregen in hoe energiezuinig de woning werkelijk is. Door dit niet meer online te laten vaststellen, maar door een expert die bij je huis langskomt geeft het nieuwe energielabel een écht goede indicatie van hoe zuinig je woning is.
  • Het energielabel moet voldoen aan de Europese regels. Kort gezegd: de energiezuinigheid van een woning moet in Kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt worden (kWh/m2). Daarom is er een meer uitgebreide methode nodig.

Wat verandert er?

Als je volgend jaar een energielabel wilt aanvragen, komt er dus een adviseur bij je aan huis om onder andere te meten hoe groot het oppervlakte van de vloer, gevel en ramen is. Ook kijkt hij welk type verwarming je hebt. De kosten van het laten bepalen van het label stijgen daarmee: nu betaal je een tientje, naar verwachting wordt dat bedrag volgend jaar rond de 200 euro.

Heb je er dan meer aan?

Ja en nee. Het nieuwe label biedt een woningeigenaar niet meer inzicht in welke maatregelen hij zou kunnen nemen om de woning energiezuiniger te maken dan het vorige label. Het biedt echter wel een goede ‘nul-situatie’ hoe je woning in elkaar zit. De gegevens zijn ook voor de huidige als ook de toekomstige woning eigenaar handig om te bepalen welke effect een bepaalde maatregel heeft op het gasverbruik. Je hebt nu alles bij de hand om een begroting te maken voor extra isolatie of het vervangen van glas en kozijnen.

Huiseigenaren die overwegen de de komende jaren te verhuizen of nog geen label hebben, kunnen nog dit jaar het energielabel aanvragen. Dit kost gemiddeld €7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd.
Je kunt het label aanvragen via: www.energielabelvoorwoningen.nl.

En als ik energiebesparende maatregelen wil nemen?

Om inzicht te krijgen welke maatregelen je kunt nemen zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt je inlezen of een digitale huisscan doen. Een goede, informatieve site is milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis
  • Je kunt ook contact opnemen met het Energiepunt van de gemeente Apeldoorn. Daar krijg je onafhankelijk advies en kunnen ze je helpen je plan op te stellen. In het Energiepunt aan de Paslaan zijn verschillende materialen en technieken te zien.
    energiekapeldoorn.nl.
  • Op dit moment lopen er verschillende acties vanuit de gemeente Apeldoorn, in samenwerking met het Regionale Energieloket en de Energiecoöperatie deA.
    Je kunt een gratis voucher à € 45 aanvragen voor kleinere, energiebesparende producten. Ook kun je via de gemeente zonnepanelen aanschaffen. Het Energiepunt geeft ook webinars over zonnepanelen, vervangen van glas en kozijnen of het inregelen van je CV. Kijk op: energiekapeldoorn.nl/jouw-huis-toekomstklaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *