Nederland gaat van het aardgas af. We gaan iets anders gebruiken om woningen te verwarmen en te koken. Voor een wijk als Kerschoten is een warmtenet een goed alternatief voor aardgas. Stap voor stap bereiden we de komst van het warmtenet voor. Voor de een is dit een positieve ontwikkeling, de ander is sceptisch. Ook in de media zijn de berichten en meningen verdeeld. Wethouder Danny Huizer gelooft erin. “Nog steeds zien we het warmtenet als een belangrijke stap richting een duurzamer en toekomstbestendiger energiesysteem. Waarop we dat baseren? Dat licht de wethouder graag toe.
Danny Huizer: “Dit warmtenet biedt ons een unieke kans om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en tegelijkertijd de energiekosten voor bewoners beheersbaar te houden. Het systeem maakt zoals bekend gebruik van restwarmte afkomstig van de rioolwaterzuivering in Apeldoorn. Deze lokale en stabiele warmtebron kan een groot aantal woningen van warmte voorzien, zonder dat er aardgas aan te pas komt. “Door gebruik te maken van wat we al hebben, houden we het betaalbaar en zetten we een grote stap naar een klimaatvriendelijke stad,” zegt Huizer.
Kosten eerlijk en betaalbaar
Een van de kenmerken van het warmtenet is dat het geschikt is voor vrijwel alle woningen, ongeacht hun isolatieniveau. Bewoners hoeven over het algemeen geen ingrijpende aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van nieuwe radiatoren of warmtepompen. “Het is een oplossing die zowel praktisch als betaalbaar is,” aldus de wethouder. De gemeente zorgt ervoor dat de tarieven onder controle blijven door een eigen warmtebedrijf op te richten. “Wij houden de regie, zodat de kosten voor onze inwoners eerlijk en betaalbaar blijven.”
Lokale, duurzame bronnen
Door restwarmte te benutten, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. En dat is in lijn met de doelen van de gemeente Apeldoorn om in 2050 energieneutraal te zijn. “Dit is niet alleen een stap voor Kerschoten, maar voor heel Apeldoorn. We werken aan een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van aardgas en meer vertrouwen op lokale, duurzame bronnen.”
Met deze voordelen in het achterhoofd hoopt en verwacht Danny Huizer dat het warmtenet breed wordt omarmd. “Als dit werkt in Kerschoten, kan het een blauwdruk zijn voor andere wijken. Dit is in alle opzichten een kans die we moeten pakken.”