De energiezuinige keuken?

De energiezuinige keuken?

Naar aanleiding van onze workshop inductie koken krijgt u nog wat andere tips voor een energiezuinig keuken: Grote pannen gebruiken of juist kleine? Afwassen met de hand of met de afwasmachine? Tips voor een zuinige keuken. Goed voor de portemonnee en het milieu. 

Het fornuis

Gas of elektrisch? Dat hangt er vanaf. Elektrisch heeft de schijn tegen, want elektriciteit wordt meestal uit gas gemaakt, en daarbij treden flinke verliezen op. Je kunt dat gas dus beter zelf verbranden. Maar als elektriciteit wordt gemaakt uit wind, zon of water is die wel beter: gas is een fossiele energiebron die bij verbranding CO2 produceert. Neem wel een inductieplaat, de zuinigste elektrische variant. Moet je nu een keuken inrichten, kies dan voor inductie. Gas is echt op z’n retour. 

Welke pannen?

Bij te kleine pannen speelt de kookvlam rond de pan en dat is zonde, dus neem liever een (te) grote pan. Doe zo weinig mogelijk water bij de aardappels en de groente, dan heb je een kortere kooktijd. Houd de deksel erop tijdens het koken. 

Een snelkookpan bespaart altijd energie en is dus zeer aan te bevelen, vooral voor alles wat lang moet: runderlapjes, bouillon, bonen, zilvervliesrijst, etc. 

Afzuigkap 

Zeker in open keukens is een afzuigkap tegelijkertijd noodzaak en verspiller van kostbare warmte. Zet hem daarom niet te lang aan, en ook niet te hard, zeker in de winter. Bekijk of je de verlichting in de kap kunt vervangen door energiezuinige ledlampjes, of koop er een waar die al in zitten.

Waterkoker 

Is een waterkoker beter dan een fluitketel op het gas om thee te zetten? Een fluitketel is iets in het voordeel, maar niet veel. Belangrijk is om niet te veel water op te zetten, reken uit hoeveel water je nodig hebt en houd het peilglas van de waterkoker in het oog. 

Koelkast 

Een koel-vriescombinatie van acht jaar oud heeft een voltooid leven en moet naar het milieudepot, ook als hij het nog prima doet. Nieuwe koelkasten zijn veel beter geïsoleerd en besparen 40 euro per jaar. Neem in alle gevallen een koelkast met een A+++ keurmerk. Een A met één plusje is het slechtste label dat je kunt kopen en gebruikt twee keer zoveel energie. 

Zet het koelgedeelte op 4 graden. Zet restjes die je nog wil opeten vooraan in de koelkast, dan vergeet je ze niet. 

Warm water

Het voordeligst is warm water uit de cv-combiketel. Dat kan inderdaad even duren. Maar pas als de waterleiding langer is dan 20 meter is het volgens voorlichtingscentrum MilieuCentraal energiezuiniger een elektrisch keukenboilertje te plaatsen. Een langere wachttijd kan irritant zijn en er gaat dan wat koud water verloren, maar bedenk: een liter warm water kost zestig keer zoveel energie als het maken van een liter drinkwater. Vang het koude water anders op voor de planten. 

Vaatwasser 

Koop alleen een A+++-apparaat. Doe hem zo vol mogelijk en gebruik altijd de eco-stand. Dan doet-ie er wel wat langer over, maar omdat de temperatuur lager is, gebruikt hij minder energie. Gebruik los waspoeder, glansmiddel en onthardingszout in plaats van blokjes. Dat is goedkoper en als je het waspoeder goed doseert (minder bij een niet zo vuile vaat) ook beter voor het milieu. 

Is met de hand afwassen zuiniger? Alleen als je een teiltje vult met warm water en onder de koude kraan naspoelt. Het allerslechtst is afwassen onder een lopende warme kraan. 

Oven 

Negeer alle kookboeken: verwarm de oven niet voor en onderzoek of die taart of stoofschotel dan toch lukt. Meestal wel. Zet de oven uit voordat de taart helemaal klaar is. Leer wel de nieuwe baktijden aan, dus houd de oven in het oog en schrijf tijden op. Gebruik de heteluchtfunctie, haal overbodige bakplaten uit de oven. Een combimagnetron is het zuinigst, maar is niet altijd groot genoeg. 

Verlichting 

In de keuken is goede verlichting van groot belang, vooral boven het aanrecht. Halogeenspotjes hebben hier een sterke positie, en dat is terecht wegens hun superieure kleurenweergave. Spaarlampen en tl-buizen zijn zuiniger, maar doen biefstuk nog sterker aan overleden dieren denken. Ledlampjes en ledstrips hebben de laatste tijd veel aan kwaliteit gewonnen en zijn heel zuinig. 


(Bron: NRC Next, ingekort)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *